Barntandvård

Vi vill lägga en bra grund för en lång relation och är väldigt måna att besöken hos oss ska vara positiva upplevelser…

 

Barnen måste trivas

Vi vill lägga en bra grund för en lång relation och är väldigt måna att besöken hos oss ska vara positiva upplevelser för barnet. Patienterna på vår klinik träffar samma människor från gång till gång.

Vi är väldigt glada att mer än 450 barn går regelbundet hos oss. Det är ett privilegium att få hjälpa dem att grundlägga en god tandhälsa.

Vi hjälper barnen att hålla sig kariesfria och vi har motiverande samtal. Ju förr vi kan fånga upp de som behöver hjälp att ta hand om sina tänder desto bättre.

Vi har ett specialinrett barnrum med TV i taket. Vi har också specialutrustning som bättre passar barnens munnar. De är mycket mindre än en vuxens mun.

Barn har kostnadsfri tandvård även hos privattandläkare, till och med 19 år.

Vid bettfel

Vid behov av tandreglering hos barn och ungdomar bedöms patienten av en tandregleringsspecialist.

Bedömningen sker vid en visning/bettundersökning hos oss på kliniken. Specialistens undersökning och bedömning tar cirka tio minuter. Bedömningen om kostnadsfri tandreglering görs utifrån ett antal urvalskriterier. De grundar sig på Region Skånes behandlingsbehovsindex, ett så kallat Skåneindex.

Tandreglering för barn

Barn och ungdomar under 20 år kan få gratis tandregleringsbehandling – om behandlingen godkänts av en tandregleringsspecialist / urvalstandläkare. Vi på Söderåsens Tandklinik ansvarar för att du blir visad för en urvalstandläkare om du har behov av tandreglering.

Även om du inte blir erbjuden kostnadsfri tandreglering kan du självklart kontakta oss så hjälper vi dig, på egen bekostnad.

Så hjälper du barnen hemma

  • Små barn har små händer och sämre finmotorik än vuxna. Hjälp dem att borsta tänderna varje morgon och kväll.
  • Använd en tandkräm med fluor som ger tänderna ett bättre skydd mot karies.
  • Låt inte barnen småäta. Godis och söta drycker mellan målen ökar risken för karies.